CÜCÜKLERİ SAYMA VAKTİ

  • Gündem
  • 26 Kasım 2022
  • 09:05
CÜCÜKLERİ SAYMA VAKTİ

Seçim sathına girilmesine, seçim tarihinin açıklanmasına sayılı günler kala; siyaset mecrasında toto/loto kıvamındaki kulisler, aday adaylığında geçen isimler derken siyasetin gündemi hem hareketli bir o kadar da boş aslında. Yeni seçim kanununun uygulanması ve detayları, ittifak halinde görülen siyasi hareketlerin liste belirleme aşamasında nasıl bir tavır sergileyeceği henüz muğlak. Bu sebeple Kırıkkale’de şu aşama da tam anlamıyla bir seçim öngörüsünde bulunmak çok zor açıkçası. Hava oldukça puslu zira.

Kırıkkale’de önümüzdeki seçime istinaden “bana göre” net olan iki şey var; birincisi Ak Parti’nin bir önceki seçim sonuçlarını baz aldığımız zaman, bütün ekonomik ve sosyolojik handikaplara rağmen bir milletvekili mutlaka olacak. İkincisi ise Halil Öztürk’ün liste başı olduğu kesin gözüyle bakılması hasebiyle ki, olası ikinci, üçünü sıra adaylığı için şimdiden zikredilen isimler ve etki alanlarını dahletsek bile MHP’nin önümüzdeki seçimde milletvekili çıkarması mümkün olmayacak.

Dört yıllık Milletvekilliği karnesine baktığımız zaman, sınıfta kaldığı çok fazla konu var Öztürk’ün. Sulakyurt Belediyesi’nden tutun da, İl Teşkilatındaki değişime, oluşturulan listeye ve seçmene takınılan tavra, bürokrasi ile girilen gereksiz kavgaya kadar pek çok kırık not sayabiliriz. Cücükleri sayma zamanını bekleyen çok fazla partinin ağır topu olduğunu da düşünürsek, kaybedilen kitle beklenildiğinden yüksek. Bütün bunları önümüzdeki günlerde sıkça ve detaylı yazacağım için şimdilik başlık olarak geçmek kafi zannımca.

Melike Boran kadın ve Keskin kontenjanından, Özgür Şahbaz ise Kırşehir dengesini gözeterek, Halil Öztürk’ün seçimde birlikte çalışmak istediği adaylar olduğu aylardır biliniyor. Fakat Murat Buluç sendika kanadından aldığı destek ve MHP’nin siyaset akademisine kabul edilmiş tek Kırıkkaleli olduğunu göz önüne aldığımız zaman, Halil Bey’in aklındaki ideal listeyi bozabilir. Tabi aday adaylık başvuruları ile birlikte çok sürpriz isimler göreceğimizi de şimdiden not düşeyim buraya.

Ak Parti’nin bir milletvekilliği, aday yine Ramazan Can olsa bile garanti. Lakin Can, her ne kadar Ankara Adaylığı hayali kursa da, bu seçim döneminde ne Ankara ne de Kırıkkale listesinde olmayacağı kanaatindeyim. Bu sebeple Kırıkkale için destekleyeceği Murat Çaykara’nın da aday yapılmayacağını düşünüyorum. Mevcut il yönetiminin hamlesiyle oyuna tekrar dönen Mürsel Akçay, Mehmet Saygılı’nın adaylığı kabul edilmezse masaya sürülecek isimlerden biri. Yusuf Guni ve Mahmut Çorumlu İçişleri Bakanlığı kanadından isimleri zikredilen iki bürokrat. Çorumlu Kırıkkale’de kabul görmüş ve belli bir kitlesi olan bir isim. Seçimlerde heyecan oluşturabilir ama aynı heyecan ve etki alanını Guni için söylemek mümkün değil.

Ak Parti Genel Merkez şayet iki milletvekilliği düşünür ve buna yönelik bir liste oluşturacak olursa, Mehmet Demir ismi hiç sürpriz olmaz benim için. Sevenleri ya da sevmeyenleri, herkesin mutabık olduğu tek bir gerçek var; Demir kitleleri etkileyebilecek, kolayca teşkilatlanabilecek ve her kesimden oy alabilecek kabiliyette bir siyasetçi. Her ne kadar yerel yönetim seçimlerinde sahaya ineceği varsayılıyor olsa da, mevcut şartlar düşünülünce, ben kendisini bu seçimde sahada görebileceğimizi öngörüyorum. İşte bu öngörü Kırıkkale’de bütün dengeleri alt üst edebilir. Demir’in olduğu bir Ak Parti listesi seçime bir buçuk milletvekili ile başlamak anlamına gelir.

Gelelim İYİ Parti cephesine; Kırıkkale’de yayın hayatımıza başladığımız günden bu yana, gerek girdiğim ortamlarda, gerek yazılarımın satır arasında Altınışık’ın birinci sıra aday yapılmayacağını defalarca dile getirdim. Eğer öyle olursa bunun “vefasızlık”  olacağını, Altınışık’ın birinci sıra aday yapılması gerektiğini savunanlar olduğu muhakkak. İYİ parti hem önceki seçimde, kurucularını hiçe sayarak o vefayı ödemedi mi zaten? Beş yıllık emeğe ve çalışmaya gelince, İYİ parti İl Başkanlığını kendisine vermeseydi, hangimiz hala Altınışık ismini hatırlıyor olurduk? Kimse kusura bakmasın vefa beklentisini gereksiz buluyorum. Kongre sürecinde Kuzucu ve Baran’ın ki delegeyi kendileri yapmış olmasına rağmen Kuzucu’nun İl Başkanlığı’na bazı sebeplerle “oldu” bakamıyorum niyeyse. Velev ki Kuzucu ve Baran sorunsuz aldılar teşkilatı; onların desteğini alıyor olmak bile bence liste başı olması için yetmeyecek. Üstelik süreçte arka arkaya yaptığı hataları da göz önüne alırsak, listeye konulması bile bence lütuf olur kendisine.

İYİ Parti Milletvekili adayları arasında en çok zikredilen diğer iki isim ise Kılıç ve Duman. Orhan Kılıç’ı birinci sıraya çok daha yakın görüyorum. Bunun sebebi ise Duman’ın hem yaşı, hem de bagajındaki yükler açıkçası. Hatta İYİ Parti Genel Merkez’den adını hiç duymadığımız birkaç ismin de listede olma olasılığı var.

CHP’nin ilk sıra adayı mevcut Milletvekili Ahmet Önal. Kendisi sevilmesine, yaptığı çalışmalarla göz doldurmasına rağmen, değişen seçim yasası ile seçilebilir mi hala net değil. Zira diğer partilerin listesine bağlı Önal’ın siyasi geleceği. Geride bıraktığımız 4 yılda küskün seçmen kitlesi “milliyetçi” kesim. Ve bu kitlenin CHP’ye mevcut konjonktürde oy vermesi çok olası değil. 6’lı Masa ve HDP faktörü bunda oldukça etkili. Küskün oylar duruma göre İYİ ve Ak Parti’ye kayacaktır.

Kısacası seçimin ve Kırıkkale’nin kaderini Ak Parti ve İYİ Parti listeleri belirleyecek…

Devamı gelecek!

YORUM EKLE

We'll never share your email with anyone else.

70372

HARUN ULUSOY "65 YAŞ ÜSTÜ VE ENGELLİLERE EVLERİNDE Kİ SU BEDAVA"

HACIBEY TOKİ MUHTAR ADAYI BOYTER; GENÇLERİMİZİ SPORA TEŞVİK EDECEĞİZ

PEKDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

AKYÖN MESAJ YAYINLADI

SAYGILI İLE DEVAM

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜNDE KAN DEĞİŞİMİ

SIRADAKİ HABERLER