Kapsül Evler

  • Gündem
  • 22 Haziran 2022
  • 08:56
Kapsül Evler


"Hiçbir şeyiniz olmayacak ama mutlu olacaksınız"- Düny Ekonomi Formu
“Kapsül evler, kullanıcıların ihtiyaçlarına kendi bünyesindeki donatı elemanlarıyla kompakt çözümler sunan mikro ölçekli yaşam birimleri olarak biliniyor.
Japonya'da ortaya çıkan kapsül evler ve çekirdek konutlar, prefabrik mimarinin bir örneği olup ufak (20-25 metrekare) ünitelerden oluşuyor.
Hong Kong'da dünyanın en küçük apartman daireleri bulunuyor. Yüz binlerce insan çok katlı apartmanların tuvalet büyüklüğündeki dairelerinde üst üste yaşıyor.
Alt gelir grubunun yaşadığı evlerde, mutfak, yatak odası, oturma odası bir arada bulunuyor.
1980'li yıllarda uluslararası bir finans merkezi olan Hong Kong, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri.”
Bunlar konu hakkında hemen ulaşabileceğimiz bilgiler:
İçinde bulunduğumuz ekonomik durum/değişim/kriz bize uzun vadede bazı şeyler söylüyor. Bildiğimiz, daha önce yaşadığımız krizler gibi aşılması gereken bir durum yok ortada. Daha çok değişime zorlayan, bir yapısal dönüşümü zorunlu kılan/gösteren bir durumla karşı karşıyayız.
Tek başına pahalılıkla/enflasyonla izahı mümkün olmayan ve hızla ilerleyen bir salgın gibi tanımlamaların ve sözde çözüm planlarının sürekli çöktüğü bir durumla karşı karşıyayız.
Ben meseleye iyi ve kötü tanımlaması üzerinden bakmak istiyorum:
(İYİ/KÖTÜ) Birincilik bir başarı ise bire yakın duran her sıralama bir başarı olarak algılanır. Size dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi arasına girmek bir başarı hedefi olarak sunulup cazip gösterilmişse 19. olmanız bir “başarıdır”.
(KÖTÜ/İYİ) İyi de o zaman neden dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olan Hong Kong’da birçok insan birkaç metrekare odacıklarda yaşıyor. Halkın büyük çoğunluğu ciddi anlamda fakir ve iki katmanlı (zengin/fakir) toplumda uçurum giderek büyüyor.
Aynı ebatta odacıklar cezaevinde bir cezalandırma yöntemiyle anılır ve Hücre Cezası olarak tanımlanır. İnsan için cezalandırma yöntemi olan bir yaşam alanı neden sözde ekonomik başarının sonuçlarından birisi olunca görmezden gelinir.
(İYİ/KÖTÜ) Ekonomisini kültür kodlarına uygun büyüten ve ekonomi etkili kültürel yozlaşmalar anıldığında hep örnek gösterilen Japonya ekonomisi, nominal olarak dünyanın üçüncü büyük ve satın alma gücü paritesi bakımından dördüncü büyük ekonomisi olup dünyanın ikinci büyük gelişmiş ekonomisidir.
(KÖTÜ/İYİ) 20-25 metrekare kapsül evlerde hayat geçirmenin neresi gelişmişlik. Sadece (Marx’ın tarifiyle) emeğin yeniden üretimi uğruna (sabaha yeniden çalışıp üretebilecek gücü toplaması için) kapitalizmin lütfettiği uyku/dinlenme için bile sanayi devrimi sonrasında inşa edilen konutlar kapsül evlerin yanında saray gibiydi.
Değişen/dönüşen ve bunu hiper enflasyonla sağlayacak olan yeni ekonominin bize sunacağı vaatlerin iyi/kötü ayırımını yapmak ve ortaya çıkacak olası olumsuzlukları bertaraf edebilecek bir dikkat göstermek hepimiz için şart. En çok da aydın/entelektüel/kanaat önderi dediğimiz zümre için geçerli bu şart.
Dikkatli olmazsak politik iktidar dili bize “başarı” pazarlamaya devem eder ve biz buna kapılırız. Ya da politik muhalefet bize iktidar karşıtlığı üzerine bina ettiği içi boş bir hiçi “başarı taahhüdü” olarak sunmaya devam eder. Oysa mesele, politik kutuplaşmaların üzerinde bir öneme haizdir, vesselam.
(Google’a kapsül evler yazıp görsellerden incelendiğinde mesele daha berrak anlaşılabilir.)

YORUM EKLE

We'll never share your email with anyone else.

48894

ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 

KIRIKKALE FK'DA SAKATLIK

ZAFER PARTİSİ KIRIKKALE İL BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

SIRADAKİ HABERLER