Sulakyurt’taki yolsuzluk iddiaları TBMM’de
Kırıkkale Haber Ajansı tarafından gündeme getirilen Sulakyurt Belediyesi'nde yaşanan yolsuzluklar CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal tarafından TBMM’ne taşındı. Tüm iddiaların araştırılması, gerçeğin ortaya çıkartılması için konuyu TBMM' ye taşıyan Önal, İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kırıkkale Haber Ajansı İmtiyaz Sahibi Özlem Özcan ile ‘Kitabın Ortasından’ adlı yayında gündeme getirilen rüşvet iddiaları TBMM’ne taşındı.
CHP’li Önal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96 ve 99. Maddeleri uyarınca gereğinin yapılmasını için soru önergesi verildi.
Önal açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kırıkkale ili Sulakyurt İlçe Belediyesi, DSİ tarafından açılan ihale sonucunda, ihaleyi alan ana yüklenici Mahsen Madencilik, ihale konusu işin bir bölümü olan dere ıslahı işini Ferhat Gültekin'e devretmiştir. Ferhat Gültekin; bir YouTube kanalında Özlem Özcan ile ‘Kitabın Ortasından’ adlı yayında Belediye Başkanından başlamak üzere bazı belediye çalışanlarının rüşvet aldığını iddia etmiştir.
Sulakyurt Belediyesi mücavir alanı sınırları içerisinde aynı zamanda İl Özel İdaresi'nin arsasının üzerinde Taş Ocağı kullanan firma yetkilisi Ferhat Gültekin, belediye başkanının sürekli kendilerinden para talebinde bulunduğunu ve kendilerinin de belediye başkanının verdiği banka IBAN numarası üzerinden 20 bin tl bankaya, 20 bin tl de IBAN sahibine yani Selçuk Tamkoç’a elden ödeme yaptığını iddia etmektedir.
İlgili haber kanalında yayın yapan gazeteci; iddia edilen rüşvet konusunun basın aracılığı ile duyurulduğunu, yargının ve kolluk kuvvetlerinin görevlerini yapacaklarını düşündüğünü ifade ederek Ferhat Gültekin’in belediyede inşaat teknikeri olarak çalışan Selçuk Tamkoç’a parayı gönderdiğini, aralarında illiyet bağı olup olmadığı sorulduğunda ise Ferhat Gültekin ''kendisi ile Selçuk Tamkoç’un arasında bir tanışıklık olmadığını, fakat onun IBAN’ına para gönderdiğini'' alenen beyan etmiştir.
Belediye Başkanı İsmail Bildik’ten işi alabilmesi karşılığında %10 yani 300 Bin TL rüşvet ile anlaştığını, kendisinin de işi alabilmek için mecbur kalarak istenen rüşveti vermeyi kabul ettiğini, ancak belediye başkanı İsmail Bildik’in kamuya açık alanlarda yani her gördüğü yerde dahi ‘’etimizden, sütümüzden, tüyümüzden faydalanıyorsunuz bize de bir faydanız olması lazım’’ dediğini söylemiştir.
Gazetecinin, ilgili kişiye "rüşveti vermediği taktirde nasıl bir engelleme ile karşılaştığı" sorulduğunda ise; iş alması ve iş yapmalarının engellendiği iddiası ile Nisan ayında işi alması gerekirken belediye mücavir alanında bulunan taş ocağını almalarına izin vermediğini, parayı verdikten sonra hak edişinin ödeneceğini ve parayı vermeyi kabul ettikten sonra 15 Temmuz’da Belediye Başkanı İsmail Bildik’in sözleşmeyi imzaladığını söylemiştir.
Gazeteci, iddiaların iftira olmadığını, Selçuk Tamkoç’un IBAN’ına gönderilen paranın yine aynı kişi tarafından kendi adına kayıtlı bir başka hesaba 25.11.2021 tarihinde aktarıldığını tespit ettiklerini beyan etmiştir.
5237 sayılı TCK’nın “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı 250’nci maddesinde kamu görevlisinin, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendine veya başkasına yarar sağlamaya veya vaat etmeye bir kimseyi icbar ya da ikna etmesi veya kanunen alınmaması gereken şeyi, muhatabının hatasından faydalanarak almasını irtikap suçu olarak kabul etmiştir.
Ayrıca bu konu, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik hakkında ortaya atılan ilk iddia da değildir.
Daha önce farklı tarihlerde Belediye Başkanı İsmail Bildik tarafından ihale yetkilisi olarak gerçekleştirilen 10 ayrı ihalede 'ihaleye fesat karıştırıldığı' iddiası bir dizi soruşturma sonucu tespit edilmiştir. Bu tespitler, öncelikle İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörler Başkanlığı'nca düzenlenen 22.01.2021 tarihli raporla yapılan tespit, ceza soruşturması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan 28.04.2021 tarihli Bilirkişi Raporu ile teyit edilmiştir. Yapılan tespitler özetle, gerçekleştirilen 10 farklı ihalenin, ihale komisyonu tarafından açık ihale usulü ile gerçekleştirilmediği, rekabet ortamının yüklenici firmalar lehine kaldırıldığı ve dolayısıyla belediyenin zarara uğratıldığı şeklindedir. Bu iddialar bizim iddialarımız değil, öncelikle İçişleri Bakanlığı müfettişleri, daha sonra Bilirkişi Heyeti ve Sulakyurt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddia ve tespitleridir. Görünen odur ki, bu vahim iddiaların tamamı delil ve belgelidir.
Ayrıca yapılan inceleme ve tespitler sonucu hakkında soruşturma başlatılan Belediye Başkanının ve bazı siyasilerin Sulakyurt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan soruşturmanın kapatılması için baskı yaptığı, Belediye Başkanı hakkında kamu davası açtıkları için bazı hakim ve savcıların görev yerlerinin siyasi baskı ile değiştirildiği iddiaları Kırıkkale kamuoyunda sıkça konuşulmaktadır.
Buna göre;
1-Bu vahim iddialara rağmen particilik ön plana çıkarak Belediye Başkanı korunacak mıdır?
2- Bakanlığınızca irtikap suçu işlediği iddia olunan başta Sulakyurt Belediye Başkanı olmak üzere kamu görevlileri hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
3- Söz konusu kamu görevlilerinin rüşvet aldığı iddiaları, alenen veren kişi tarafından ikrar edilmişken, ilgili kişileri görevden almayı düşünüyor musunuz?
4- Sulakyurt Adliyesinde görevli hakim ve savcıların herhangi bir atama ya da tayin kararname dönemi olmamasına rağmen tayinlerinin çıkarılma sebebi nedir?
5- Sulakyurt Belediye Başkanı hakkında kamu davası açıldığı dönem ile davayı açan hakim ve savcıların yer değişikliğinin yapıldığı tarihlerin aynı döneme denk gelmesi tesadüf müdür?
6- Sulakyurt Adliyesi'nde görevli hakim ve savcıların tayinlerinin çıkartılması için bir kısım siyasilerce baskı yapıldığı iddiaları hakkında bir soruşturma başlatılmasını düşünüyor musunuz?