KIRIKKALE’DE 1330 RİSKLİ YAPI YIKILDI

  • Gündem
  • 20 Ocak 2022
  • 07:16
KIRIKKALE’DE 1330 RİSKLİ YAPI YIKILDI

Kırıkkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar, kent genelinde bugüne kadar bin 364 yapının riskli olarak tespit edildiğini ve bu yapılandan bin 330 adedinin yıkıldığını söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar, kent genelinde kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bilgi verdi.

Müdür Atar, 31.05.2012 tarihli ve 28309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uygulamalarının ilimizde yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Kanunun amacı hakkında bilgi veren Müdür Atar şu ifadelere yer verdi;

“Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir. Kısacası vatandaşımızın kendi rızaları ile evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettirmesi ve depreme dayanıklı değilse yıkıp yeniden yaptırılmasını teşvik ederek vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.

Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna olmaktadır. Bugüne kadar ilimizde 6306 Sayılı Kanun kapsamında 1364 adet yapı (2407 konut, 214 işyeri) riskli olarak tespit edilerek Müdürlüğümüzce onaylanmış, bu yapılardan 1330 adedinin de yıkım işlemleri tamamlanmıştır.

Vatandaşlarımızın risk tespitlerini yaptırarak daha sağlam ve daha modern yapılarda oturmalarını sağlamak amacıyla, yapılardaki hak sahiplerine finansal destek olarak 18 ay hibe kira yardımı (aylık kira tutarı 715 TL) veya bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce, riskli yapı olarak tespit edilerek yıkımı gerçekleşen yapıların hak sahiplerine bugüne kadar toplam 10.957.201,10 TL. hibe kira yardımı ödenmiştir.

Ayrıca 6306 sayılı Kanun kapsamında parselin yeniden değerlendirilmesine yönelik hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; Yönetmelik gereğince arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılarak arsa maliklerinin mağduriyeti de giderilmektedir. Bu zamana kadar Müdürlüğümüzce 96 adet riskli yapı için 262 adet malikin hissesinin satışı gerçekleştirilmiştir. “Deprem Öldürmez Binalar Öldürür” gerçeği göz önünde bulundurulduğunda gerek vatandaşlarımızın gerekse Belediyelerimizin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir” dedi.

YORUM EKLE

We'll never share your email with anyone else.

84831

HARUN ULUSOY "65 YAŞ ÜSTÜ VE ENGELLİLERE EVLERİNDE Kİ SU BEDAVA"

HACIBEY TOKİ MUHTAR ADAYI BOYTER; GENÇLERİMİZİ SPORA TEŞVİK EDECEĞİZ

PEKDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

AKYÖN MESAJ YAYINLADI

SAYGILI İLE DEVAM

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜNDE KAN DEĞİŞİMİ

SIRADAKİ HABERLER