Köşe Yazarı

Mehmet Akkaya

mehmetakkaya@gmail.com

Kalıbımı Basarım

  • 02-07-2024
  • 10:33:46

Kalıbımı Basarım

 

İddialı bir söz! Her gün birçok insan ayak üstü kullanır. İnanılırlığı düşük her iddia biraz destek ister. Bunun için dilimizde bir çok kelime vardır. Yemin gibilerden başlar yeminlere kadar uzanır bu kelimeler yelpazesi.

 

İnan Eğer

 

Rica gibi bir söz! Biraz abartının olduğu her konuşmada duymak mümkün. Ucu biraz kaçtı farkındayım ama bu kadarı tolere edilebilir, idare et. Nasıl olsa kimseye bir zararı yok. Esneme paylı bir anlatımın avans istemesi gibi bir ricadır "İnan eğer"

 

Ne Fark Eder

 

İnatçı bir duruş! Ne söylersen söyle ikna olmam. Merkeze koyduğum anlam seni ikna etmediyse de söyleyebileceğin her ne olursa olsun benim söylediklerimle aşağı yukarı aynı. Boşa yorma kendini demek gibi ama hiç de zarif değil.

 

Bilmem

 

Muğlak değil apaçık! İkna etmek için daha fazla gayret sarf etmelisin. Hatta içinde cazip teklifler olmalı. Öyle kolay değil hiçbir şey. Ben söyledim oldu yok. Arkasında dur söylediklerinin ve biraz çaba göster. Bir bedeli olsun ödemen gereken. Kararlı ama saygısız.

 

Ben Anlamam

 

Kararlı görünse de korkakça! Çok zor, zorla kendini. Küçül biraz yoksa korkarım. Korkum kaçışa dönüşmesin devam et konuşmaya. İkna olmasam da en azından kendimi iyi hissederim.

 

Çalmayacaksın!

 

İnsanlık tarihi kadar eski, bütün dinlerin en iyi bildiği ilahi uyarı. Hiç bir şekilde farklı anlamaya fırsat vermeyecek kadar açık bir emir. Çalmayacaksın; Asla ve katâ sana ait olmayana dokunmayacaksın. Bir başkasına ait olan hiçbir şeye göz dikmeyeceksin. Buna hak da dahil. Kimsenin hakkını elinden almayacaksın.

 

Öleceksin! Öleceğiz! Ölecekler!

 

Bütün insanlığın inandığı en gerçek.

 

Öldükten sonra dirilmek!

 

Müslümanların iman ettiği ve vahiyde sık sık Allah'a imanla yan yana zikredilen bir gerçek. Görünmeyene (Gayba) inanmak. Sen O’nu göremesen de O seni görüyor (İhsan) bilinciyle inanmak/yaşamak. Öyle inanmak ki yaşarken bu iman üzere kalma çabasını elden bırakmamak.

 

Çalmayacaksın ey gayba iman iddiasında olan insan/müslüman! Çalmayacaksın ki yaşarken İslam olduğuna halel gelmeyecek. Öldükten sonra diriltildiğinde de saadete ereceksin vesselam.

Diğer Yazarlarımız

Yazar Yorumları

Yorum Yaz

21674