Köşe Yazarı

Özlem Özcan

oozcan79@gmail.com

Kim Kiminle?

  • 28-04-2023
  • 11:52:50

Siyaset bilimini amuda kalktığı, pek çok konunun iç içe geçerek anlaşılmaz hale geldiği bir süreçten geçiyoruz.

Rahmetli Adnan Menderes’i darağacına götürenler ile kurduğu siyasi parti ortak müşterek üzere bugün aynı masada bir arada.

“Ömrüm CHP zihniyeti ile mücadele etmekle geçti” diyen Ahmet Davutoğlu yüksek ihtimalle CHP milletvekili olarak meclise girecek.

Temel Karamollaoğlu Erbakan’ın bakiyesi ne varsa bir masanın üzerine, Erdoğan gitsin de nasıl olduğunun önemi yok mantığı ile dökmüş vaziyette.

PKK’nın uzantısı HDP’nin yeni maskesi Yeşil Sol Parti ile perde arkasında ne pazarlıklar yapıldı kimsenin bildiği yok. Ama Demirtaş ve avenesinin paylaşımlarındaki cüretkar üsluptan,  verilen sözlerin olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok.

Hele MHP’den koparak İYİ Parti’yi kurarak kendisini Ülkücü olarak tanımlayan bazı isimlerin, bugün kişisel siyasi bekaları ve Cumhur ittifakını yıkmak üzere inandıkları değerleri inkar noktasına gelmiş olmalarını anlamak mümkün değil.

Cumhur ittifakı bileşenlerine baktığımız zaman ise, tek bir aşırı uç oluşum HÜDAPAR hariç farklılık görmek mümkün değil aslında. Ak Parti’nin 15 Temmuz darbe girişimini ardından neo-liberal politikaları bırakıp daha güvenlikçi ve milliyetçi politikaları benimsediğinin zaten farkındayız. Bu dönüşüm Ak Parti’yi MHP çizgisine oldukça yaklaştırmıştı zaten. Bu sebeple gerek MHP, gerek BBP ve zaten kendi ümmetçi kökü olan Yeniden Refah Partisi ile bir ve beraber olması olağan.  

HÜDAPAR’ı HDP ile eş görenlerin de bölgeye, bölgenin demografik yapısına ve tarihine hakim olmadığını net anlıyoruz. Elma ile armudu aynı terazide tartmak kadar gereksiz bir mukayese kanımca.

Gelelim Kırıkkale yerel dengelerine. Geçtiğimiz haftalarda adayların belli olmasıyla birlikte, adayların sahaya inmesi ve parti genel merkezlerinin propagandalarını yapmak üzere Kırıkkale ziyaretlerine şahit olduk.

Önce Özgür Özel geldi CHP seçim ofisini ziyarete. Ahmet Önal kendi ayağına bu kurşunu niye sıkmıştı bilmem ama bugüne kadar izlediği ıssız adam, Bizim Ahmet stratejisini partinin en militarist, ekranlarda sürekli FETÖ ile PKK savunan bir ismi Kırıkkale gibi demografik yapısı net olan bir şehre getirerek, yerle yeksan etti. Özgür Özel’in konuşması esnasında kendisine seslenen vatandaşa yaklaşımına değinmiyorum bile.

Hal böyle olunca ikinci sıraya yerleştirilen milliyetçi muhafazakar kanattan oy toplaması beklenen Ömer Elidemir de kurtaramaz bence CHP’yi. Hele ikinci ziyaretçi Cemal Enginyurt’un CHP seçim ofisinde Ahmet Önal sağındayken söylediği şeyleri görseniz, bunlar ne yapmaya çalışıyor derdiniz.

Meral Akşener ve Mansur Yavaş ziyaretine gelince bana göre tam bir fiyasko. Kendi adaylarını tanıtmak yerine sözümona kendisinin müstakbel Ekonomi Bakanını tanıtmasına mı yanayım, kendi seçim ofisi dururken CHP seçim ofisine gitmesine bilemedim.

Bütün bunların üzerine bir de Cumhur ittifakının miting gibi toplu açılışına şahit olduk. Sayın Cumhurbaşkanı rahatsızlığı sebebiyle iştirak edemedi lakin oradaki manzarada da beni rahatsız eden bir görüntü vardı. Yeni sistemin bizim siyasi kazanımlarımız ve ahlakımıza çok uygun olmadığına bir kez daha kanaat getirdim. Devlet ve Siyasetin grift ilişkisi ortaya saçma sapan manzaraları koyuyor. Konuşmasının yarısını Cumhurbaşkanı Yardımcısı, yarısında ise Ak Parti kurmayı olarak yapan bir Fuat Oktay izledik zira.

Programın son aşaması aday tanıtımında yaşanan kaotik görüntü ise trajikomikti. Cumhur İttifakının bileşeni olan MHP’nin MDK Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Ak Parti Adaylarının kalabalığa tanıtılıp, selamlamasının ardından kendisin de tanıtılacağı umuduyla sahneye çıktığı ile kaldı. Merdiven başındaki o hali içler acısıydı.

Sahnede beni rahatsız eden başka bir görüntü ise sanki “nepotizmin” fotoğrafıydı. Ak Parti İl Başkan Vekili, Ak Parti 2. Sıra Milletvekili Adayı ve Belediye Başkanımızın akraba olduğunu biliyor muydunuz? Üçünü aynı karede görünce, bu dengesiz dağılımda Kırıkkale geleceği açısından beni oldukça huzursuz etti.

Bana göre bu seçimlerin hemen ardından sistem yeniden güncellenmeli ve bu ittifak olayı ortadan kalkmalı. Yoksa daha çok güleriz ağlanacak halimize.

Kırıkkale’de bugün itibariyle seçmen dağılım ve partilerin olası alacağı oy oranına gelince akşam 17.30’da Canlı Yayında görüşmek üzere

 

*Nepotizm: arkadaş veya akraba kayırma

Diğer Yazarlarımız

KONGRENİN KAYBEDENİ AHMET ÖNAL

Son Makaleyi Oku

Yazar Yorumları

Yorum Yaz

62366