Köşe Yazarı

Özlem Özcan

oozcan79@gmail.com

ÖZEL HABER

  • 30-11-2022
  • 14:41:00

KIRIKKALE’NİN EDS İMTİHANI VE YOLSUZLUK İDDİALARI

Yaşı kırkın üzerinde olan herkes hatırlayacaktır. Bir dönem “Biri Bizi Gözetliyor” adı altında bir yarışma programı vardı. Evin her noktasında kamera ile ki, yatak odası da dahil bütün yarışmacıların izlendiği, neye hizmet ettiğini hala anlamadığım ama inanılmaz revaçta olan bir yarışmaydı.

Bugün geldiğimiz noktada o yarışmanın daha geniş bir versiyonunun içine düşmüş gibi hissediyorum kendimi. Her hangi bir yerde, sıradan bir sokakta dahi kafamı kaldırdığım an bir kamera ile karşılaşıyorum. Kimi kolluk kuvvetlerine ait güvenlik maksatlı, kimi Belediyeye ait EDS kamerası. Oysa insan hakları çerçevesinde bu uygulamanın çok makul olduğu kanaatinde de değilim. Zira Avrupa ülkelerinde açık alanlarda dahi kamera varsa orada kamera olduğuna dair bilgilendirme tabelası da vardır. Biz de öyle bir uyarı bile yok.

EDS İMTİHANI

EDS ortaya çıktığından beri bizim şehrimizde iki anlamda tartışma konusu oldu. İlki Belediyelerin bu sistemi gelir kalemi olarak değerlendirmesi ve ihtiyaç olmayan noktalarda dahi aktif hale getirmesiyle vatandaşın özlük haklarını hiçe sayacak kadar ileri gitmesi ve ekonomik anlamda trafik akışını denetlemenin ötesinde gelir amaçlı hareket edilmesi, ikincisi ise bu sistemin satın alınması esnasında yaşanan süreçler.

Kırıkkale’de uygulamanın aktifleştirilmesiyle vatandaşlara gelmeye başlayan cezalar, ASELSAN ile yapılan sözleşme tartışıla dursun Bahşılı ve Yahşihan hariç neredeyse bütün ilçelerde faaliyete geçti. Bahşılı Belediye Başkanı ile bizzat görüştüm. Henüz bir çalışma ve planlama yok bu konuda. İlerde olabilir mi bilmiyorum açıkçası. Lakin Yahşihan EDS süreci tam bir fiyasko.

YOLSUZLUK VE KAMU ZARARI İDDİALARI

Türkiye genelinde EDS uygulamasının ihale süreci elde edilecek gelirin belli bir oranını yüklenici firmaya taahhüt edilerek gerçekleştiriliyor. Yahşihan Belediyesi ise “gelirin tamamını elde etmek maksatla” işi kendisi ihale ederek yaptıracağını kamuoyu ile paylaştı.  30 Aralık 2019 tarihinde Yahşihan Belediye Başkanlığı tarafından Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) mal alım ihalesi yapıldı.

EDS ihalesine davet edilen firmaların bu işi yapabilecek kapasiteye sahip olmadıkları o dönemde de gündeme gelmişti. Fakat buna rağmen davet edilen ve yetkinliği olmayan firmalardan Mukaddes Saat firmasına iş ihale edildi. Planlanan zamanda iş teslim edilmediği gibi, ilgili kurumların belirtiği kriterler karşılanmadığı için uygulama izni çıkmadı.

Yahşihan Belediye Başkanlığı işi tamamlatmak yerine eksik kabul gerçekleştirdi. Olması gereken ise firmanın K.İ.K’ e bildirilmek suretiyle ihale yasaklısı yapılmasıydı. Eksik kabullerin ardından başka bir iddiaya göre ihale ile ilgisi olmayan Ömer Kaya isimli bir firmadan ihale teknik şartnamesinde olup, eksik kabulü yapılan malzemeler birkaç defa “yeniden” temin edildi.

İHALE İLANI
İHALE SONUCU
ÖMER KAYA

AYNI İŞ 2. KEZ İHALEYE ÇIKTI

Bütün bunların akabinde 20 Ekim 2022 tarihinde yaklaşık 33 milyon liralık bedelle aynı iş Türk Telekom’a ihale edildi. Yeniden başlayan ihale süreci Yahşihan’da yolsuzluk yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.  İddiaların temelini ise eksik kabulün gerçekleşmesinin ardından aynı teknik şartname ile tekrar ihale edilmesi, bir önce kabulü yapılan sarf malzemelerin nerede olduğuna dair sorular oluşturuyor.

Neden bu iş ile ilgili her hangi bir alt yapısı olmayan firmalar il ihalede tercih edildi?

Mukaddes Saat ve Ömer Kaya firmalarından alınan malzemeler nerede?

Varsa, neden sıfırdan ihale edildi?

Bütün bu sorular kafaları karıştırıp yolsuzluk iddialarına sebep olurken CİMER’e yapılan şikayet neticesinde ilgili kurumların da harekete geçerek soruşturma başlattığı ajansımıza gelen bilgiler arasında.

Yahşihan Belediyesi ile irtibata geçerek iddialara dair cevap talep ettiğimiz de; “sürecin doğru olduğunu, ama her hangi bir zararın ve usulsüzlüğün söz konusu olmadığını, ayrıca konunun yargıya intikal ettiğini, kendilerinin de mağdur olduğu” yönünde bir açıklamada bulundular.  

Bahse konu ihalelere ait belgeleri, iddiaları ve tarafın açıklamalarını “dürüst habercilik” gereği haberin detayında paylaşıyor, kamuoyunun takdirine sunuyor, başlatılan yasal süreci de siz okuyucularımız adına takip etmeye devam ediyoruz.

Diğer Yazarlarımız

KONGRENİN KAYBEDENİ AHMET ÖNAL

Son Makaleyi Oku

Yazar Yorumları

Yorum Yaz

45551