Köşe Yazarı

Özlem Özcan

oozcan79@gmail.com

Tek Liste Açmazı!

  • 04-02-2023
  • 13:53:52

Seçim sürecine henüz tam anlamıyla girilmese de, herkes Kırıkkale’de olası seçim sonucunu konuşmaya başladı bile. Hangi esnafa girsem, kiminle karşılaşsam son günlerde gelen sorular hep aynı.

Adaylar kimler olur?

Seçim sonucu ne olur?

Millet İttifakının adayının henüz kesinleşmediğini düşünürsek, seçim sonucuna dair yorum yapmak siyaseti yakından takip eden bizler için bile çok mümkün değil. Kaldı ki her gün medyaya yansıyan yeni bir gelişme ile karşı karşıya kalıyoruz. Altılı masa diye adlandırılan Millet İttifakı cephesinde gelişen olaylar, muhalefete bel bağlayan seçmenin ümidini de kırmıyor değil sonuç itibariyle.

Bu durum sahaya “milletvekilliği aday adaylığı” düşünen pek çok isim içinde an itibariyle handikap teşkil ediyor. Belirsizlik ortamı en çok onları etkilemiş gibi görünüyor. Sahaya inemiyor, her iki kanattan da aday adaylığı düşündüğünü bildiğim pek çok isim adaylık yarışında “ben de varım” diyemiyor. Çalışanlar yok değil ama şu ana kadar parti gözetmeksizin “ aday adayı” sayısının Kırıkkale ortalamasının oldukça altında olduğunu net bir şekilde görüyoruz.

Elbette kafaları karıştıran en büyük kulis bilgisi/söylentisi ise, Millet ve Cumhur İttifakının bazı illerde ortak tek liste ile girme ihtimali. Hal böyle olunca özellikle Kırıkkale özelinde bu durum neleri getirir aslında çok net.

Var sayalım Ak Parti ve anket firmaları tarafından baraj altı gösterilen MHP ki bana göre baraj altında kalma ihtimali yok. Kırıkkale’de tek liste girse;

  • Cumhur İttifakı bileşenlerinin her iki Kırıkkale teşkilatı arasında zaman zaman sosyal medyaya yansıyacak kadar süregelen anlaşmazlık varken, sahada bütünleşme nasıl sağlanacak?
  • MHP’li siyasetçilerin zaman zaman şahit olduğumuz bürokrasi üzerinde tahakküm kurma girişimleri sebebiyle yaşanan tatsız olaylardan sonra, devletin temsil unsurları bunu nasıl göğüsleyecek?
  • Ak parti zaten kendi içerisinde bütünlük sağlayamazken, sadece ittifak olarak bile ülkücü kesimin teamüllerine tahammül edemezken, nasıl birlik sağlanacak?
  • Peki kırılıp dökülmüş, zaten teşkilata mesafe koymuş Ülkücü kesim, Ak parti logosuna oy verecek mi?
  • Ya da farzı misal MHP, MDK Başkanı Av. Halil Öztürk için ikinci sırayı kabul eder mi?

Bu ihtimaller elbette kulisler üzerinden var sayım ama netice var sayım değil. Aday belirleme sürecinde ve sandıkta yaşanacakların resmidir.

Millet İttifakı tek liste girerse şayet, birkaç aşılması zor problem de onları bekliyor. Mesela;

  • Hali hazırda bulunan ama mevcut konjonktürde vekil çıkarması matematiksel açıdan zor görünen CHP, Kırıkkale’de İYİ parti logosu altında seçime girmeyi kabul eder mi?
  • Kırıkkale İYİ Parti’nin mevcut il yönetimi, kendi partisine başka partilerden gelenlere, sonradan katılım sağlayan milletvekili aday adaylarına dahi geçit vermemekte ısrar ederken CHP’lileri nasıl kabullenecek?
  • Üstelik İYİ Parti yapılan anketlere ve tuttuğumuz nabza göre bir tane Milletvekili çıkarması en kuvvetle muhtemel olan muhalefet partisi durumundayken CHP çatısı tercih edilirse, seçmen bunu nasıl sindirecek?

Bütün bu sıraladıklarımız aslında sadece ana başlıklar. Bir sürü belirsizlik ve handikabın içerisinde bir seçim günü daha yaklaşıyor. Eğer “masa dağılmazsa” ki böyle bir ihtimal hala var, Mart ortasına kadar bu varsayımlar üzerinden okumalar yapmaya devam ederiz. Masa dağılırsa ne olur sorusuna gelince, Şimdilik Kırıkkale’deki dengeleri çok etkilemeyeceğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Devam edecek …

Diğer Yazarlarımız

KONGRENİN KAYBEDENİ AHMET ÖNAL

Son Makaleyi Oku

Yazar Yorumları

Yorum Yaz

70818